YSK üyelerinin şikayeti yok ‘Savcılıktan İmamoğlu’na hapis talebi’
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Cumhuriyet savcısı, İmamoğlu’nun ‘kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret’ suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat’ın bir önceki duruşmada reddi hakim talebinde bulunduğunu hatırlatan mahkeme, bu talebin reddedildiğini açıkladı.
“ÖN KABUL İLE KARAR VERİLECEK”
Avukat Kemal Polat, reddi hâkim talebine yönelik verilen kararlarda usule aykırılık olduğunu belirterek, “Bu da bizim bir an önce ön kabul ile karar verileceği konusunda iç dünyamızda yaşadığımız duyguları kuvvetlendirmiştir. Esasa ilişkin savunmalarımızı bilahare yazılı ve sözlü olarak mahkemeye sunacağız” dedi.
DAVA ERTELENDİ
Mahkeme, mütalaaya karşı yapılacak yazılı savunma için ek süre vererek davayı 1 Haziran 2022 tarihine erteledi.
YSK ÜYELERİNİN BİR ŞİKAYETİ YOK
Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat ise “Siyasi yaklaşım gösteriliyor olduğu şüphesi var” dedi. Polat, şunları söyledi:
“Hukuken Yüksek Seçim Kurul üyelerine yönelik bir söz yok zaten. Dolayısıyla hukuken cezalandırılabilir bir şey yok. Aslında yargılama Süleyman Soylu’nun söylediği ‘ahmak’ kelimesinin yargılanmasıdır, başka bir şey değil. Bu söz ve bu söze verilmiş cevap yargılanıyor.
Taraf olarak alakasız bir şekilde Yüksek Seçim Kurulu üyeleri gösterilmiş. YSK üyelerinin bu konuda bir şikâyeti yok. Hakaret edildiği iddiasıyla ihbarda bulunan Sadi Güven de şikayetçi olmadığını zaten dosyaya bildirdi. Ayrıca üç üye daha bildirdi. Üyelerin bir beyanı da yok. Biz, bu üyelerin de dinlenmesini istedik, onlara yönelik bir hakaret olup olmadığının ne şekilde açığa kavuşması için. Mahkeme bunu da kabul etmedi, bir an önce karara gitmeye çalıştı. Biz, burada tarafsız bir yargılama yapılabileceğini düşünmediğimiz için reddi hâkim talebinde bulunduk. Usule aykırı bir şekilde bu talebimiz de kabul edilmedi. Aleyhte bir karar çıktığı takdirde bunun istinafı, var Yargıtay’ı var, Anayasa Mahkemesi var; süreç devam edecek. Siyasi bir yaklaşım gösteriliyor olduğu şüphesi bizde var.”
İDDİANAME
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs 2019’da iptal edildiği, yenilenen seçimde İBB Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu’nun, seçimin iptaline ilişkin olarak 4 Kasım 2019’da basın açıklaması yaptığı ve bu sırada YSK üyelerine alenen hakaret ettiği iddia edilmişti.
İddianamede, o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ve 10 üyeye yönelik ‘kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret’ suçunu işlediği gerekçesiyle İmamoğlu’na 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası verilmesi talep edilmişti.





