
Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Paşalimanı mevkiinde Doktor Binbaşı Halis Temel Vakfı’na ait 21 arsanın satışının durdurulması için yasal işlemleri başlattıklarını açıkladı. 1. derece doğal sit alanında yer alan arazilerin satışının iptali talebini vakıf yönetimine ilettiklerini aktaran Başkan Oran, “Talebimizin olumsuz sonuçlanması halinde belediyemizce işlemin iptali için yasal mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi. Çeşme Çevre Platformu da Vkamp olarak bilinen bölgedeki satışın durdurulmasını istedi.
“ÖZENLE KORUNMASI GEREKİYOR”
Başkan Oran, satışın durdurulması için yasal işlemleri başlattıklarını belirtirken “Müteveffa Halis Temel’in mülkiyetinde iken Doktor Binbaşı Halis Temel Vakfı’nın mal varlığına konu olmuş Paşalimanı mevkiinde 20, Reisdere’de 1 parça olmak üzere toplam 21 adet arsanın satışına yönelik işlemin durdurulması için gerekli yasal işlemleri başlattığımızı kamuoyuna bildiririz. Dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri olan yeryüzündeki cennet Çeşme’mizin doğal zenginliklerini korumak, gelecek kuşaklara sürdürülebilir bir yaşam alanı bırakmak adına 1. derece doğal sit alanı kapsamındaki söz konusu arsaların özenle korunması ve özel mülkiyete konu edilmemesi gerektiğine inanıyoruz” açıklamasını yaptı.
“MÜCADELEYİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ”
Ekrem Oran, “Gerek Çeşme’mizin çıkarlarını korumak görevimiz gerekse Çeşme aşığı müteveffa Halis Temel’in iradesine duyduğumuz saygı nedeniyle satış işleminin durdurulması talebimizi vakıf yönetimine ilettik. Talebimizin olumsuz sonuçlanması halinde belediyemizce işlemin iptali için yasal mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.
Çeşme Çevre Platformu da bir açıklama yaparak “Çeşme’de merhum Doktor Binbaşı Halis Temel’in yaşam boyu olağanüstü çabalarla topladığı ve koruduğu Çeşme Paşalimanı VKamp’daki 21 parselden oluşan deniz kıyısı bu muhteşem doğa üç kuruş için kurban edilmemeli. Üstelik Halis Temel adını taşıyan vakıf burayı koruma amacı ile yine Halis Temel tarafından kurulmuştu. Halis Temel, bu vakfı kurarken bu vakfın kendi hatırasının katili olacağını bilmiyordu. Şimdi bu vakıf, Vekamp olarak bilinen ve 21 arsadan oluşan bölgeyi 265 milyon 365 bin lira rayiç bedeliyle satışa çıkardı. Arsalar satılırsa bunu satan vakfa öyle büyük bir para da gelmiyor, zira vakıf senedinde sadece ana sermayeden gelecek kar payları çeşitli vakıf ve kurumlara dağıtılacak. Yani buranın satışı, hiç kimseye faydası olmayan, ama o bölgedeki doğayı, denizi tahrip edecek, betonlaşmaya yol açacak bir girişim” denildi.
“BU BÖLGEDEN KAR EDEMEYECEKSİNİZ”
Burayı satın alanların hemen inşaata başlayıp rahmetli Halis Temel’in temel amacına, yani doğayı koruma düşüncesine karşı bir işlem başlatacakları belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Halis Temel isimli vakıf, sırf iki-üç kuruş gelecek diye kendi kurucusunun vasiyetini bir kenara atıyor ve doğayı tahrip edecek bu satışı düzenliyor. Biz Çeşme Çevre Platformu olarak, muhteşem bir doğaya sahip olan bir bölgenin satışına karşıyız. Alıcıları da uyarıyoruz; burada yapacağınız her türlü betonlaşmaya karşı çıkacağız, çevreyi tahrip etmenize karşı hukuk çerçevesinde sürekli karşınızda olacağız. Burayı satın almayın, burayı satan vakfın ihalesine girmeyin, bu bölgeden kar edemeyeceksiniz. Çeşme Belediyesi’nin iptal çağrısına tamamen katılıyoruz; bu ihale iptal edilmelidir.”








