Gündem

Gürsel Tekin: “Cumhurbaşkanı, ‘Aşağı’ diyor, onlar ‘Yukarı’ anlıyor”

CHP Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dikey mimariyle mücadele edeceğini ve yatay mimari konusundaki ısrarını hemen her fırsatta dile getiriyor. Ancak, sözler bir türlü hayata geçmiyor. Erdoğan ‘dikey mimari yok’ diyor ama Sayıştay, 2022 yılı denetim raporu, gerçekliğin bu normlara uymadığını net bir şekilde ortaya koyuyor.” dedi.

CHP’li Gürsel Tekin’in açıklaması şöyle:

“Ülkemizin mimari dönüşümlerinde yaşanan dikey ve yatay mimari tartışmaları gün geçtikçe artıyor. Ancak, yapılan açıklamalar ile gerçeklik arasındaki çelişkiler, Sayıştay denetçilerinin gözünden de kaçmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte, “İstanbul’a ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz” ifadelerine karşın, raporun gösterdiği gibi, dikey mimarinin kentsel çevreye etkisi ve belirsizlikler, sorunların halen çözüme kavuşmadığını gösteriyor. AKP’nin iktidara geldiği günden bu yana gökdelen sayısı giderek arttı. Yeşil alanların pek çoğu da kademe kademe inşaata dönüştürülüyor. 2002 öncesi İstanbul’daki dikey yapıların toplam uzunluğu 127 kilometreyken, 21 yılda bu yapılarla mesafe,  110 kilometreyi geçti. Uzay sınırını geçmiş durumda olan bu artış, önceki açıklamalarla çelişen bir tablo çiziyor.”

Rapor, Bakanlık ve ilgili idareler arasında ciddi anlamda denetim eksikliğine işaret ediyor diyen Tekin, “Belirlenmeyen bina yükseklikleri, çevreyle uyumlu olmalı ancak bunun sağlanmadığı, kentsel estetiğin ve planlama süreçlerinin olumsuz etkilendiğini ortada. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İstanbul’a ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz” ifadelerine karşın, raporun gösterdiği gibi, dikey mimarinin kentsel çevreye etkisi ve belirsizlikler, sorunların halen çözüme kavuşmadığını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçmişteki ifadelerine rağmen, çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığının 2022 yılı denetim raporu, Bakanlık ve ilgili idareler arasında denetim eksikliğinin olduğunu açıkça ortaya koyuyor. “Cumhurbaşkanı, “aşağı” diyor, onlar “yukarı” anlıyor. İstanbul’daki 496 deprem toplanma alanın 450’sini imara açılmışken, Erdoğan, kendisini 20 yıl boyunca dinlemeyerek kentleri dikine yükseltenlerden ve doğaya karşı hareket edenlerden artık hesap sormalıdır. 2011’de İstanbul’un rant haritasını Erdoğan’a yolladığını ancak hiçbir tedbir alınmadığını ifade eden Tekin, “Yeni ucube projelerle kentleri mahvetme kararlılığınız devam ediyor. Bu dikey mimariye kimler izin verdi? İstanbul’a ihanet edilmesine neden sessiz kalıyorsunuz? Bu uygulamalar sonucunda bir avuç adam milyarlarca TL haksız kazanç elde etti.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu