8 yıldır tek bir kazma dahi vurulmayan Akbelen Katlı Kavşağı Projesi… CHP’li Kış: Ortada ne teknik bir rapor, ne şeffaf bir plan var

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, 2017 yılında ihalesi yapılan ancak aradan geçen 8 yıla rağmen bir çalışma yapılmayan Akbelen Katlı Kavşağı Projesi ile ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yönelttiği soru önergesine, bakanlıktan yanıt geldi. CHP’li kış, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından gelen yanıtın ”revizyon çalışmalarından kaynaklı” denilmesine tepki göstererek, “Bir haftada tamamlanacak bir revizyonu 2,5 yıldır sürdürüyorlar. Bu, teknik bir gecikme değil; Mersin halkına karşı uygulanan siyasi bir cezalandırmadır. Soru önergemize iki ay sonra verilen yanıt da bunu teyit ediyor” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, 2017 yılında ihalesi yapılan ancak aradan geçen 8 yıla rağmen tek bir kazma dahi vurulmayan Akbelen Katlı Kavşağı Projesi ile ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yazılı soru önergesi sundu. Bakanlıktan gelen yanıtta şunları kaydedildi:
”Akbelen Kavşağı yapım çalışmaları kapsamında; Mezarlik-2 Farklı Seviyeli Kavşağı, 1,7 km bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol ve 1 adet 70 m uzunluğunda çift köprü tamamlanarak trafiğe açılmıştır. Projede yer alan Mezarlk-1 Farklı Seviyeli Kavşağı’nın yapımında herhangi bir sözleşme feshi veya iptal süreci söz konusu olmayıp gecikme sebebi; Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında kentte artan nüfus ve değişen trafik verileri baz alınarak ihtiyaca karşılık verecek şekilde yapılan proje revizyon çalışmalarıdır. Proje revizyon çalışmalarının tamamlanması akabinde, bütçe imkânları ve is programı doğrultusunda yapımı planlanmaktadır. Diğer taraftan, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Kamu İhale Kanunu kapsamında yaptığı ihalelere ait bilgilere; Kamu İhale Kurumunun resmi web (https://ekap.kik.gov.tr) “İhale İşlemleri” bölümünden ulaşılabilmektedir.”
“Revizyon bahanesiyle Mersin halkı cezalandırılıyor”
CHP’li Gülcan Kış, proje hakkında süregelen “revizyon çalışması” ifadesine tepki göstererek, ”Bir haftada tamamlanacak bir revizyonu 2,5 yıldır sürdürüyorlar. Bu, teknik bir gecikme değil; Mersin halkına karşı uygulanan siyasi bir cezalandırmadır. Soru önergemize iki ay sonra verilen yanıt da bunu teyit ediyor. Ne ihale bilgisi var, ne yüklenici firma detayı, ne bütçe, ne takvim. Sadece ‘EKAP’tan bakın’ denilmiş” ifadesini kullandı.
Gülcan Kış, EKAP üzerinden yaptıkları incelemede, ihale ve sözleşme detaylarının, yüklenici firmanın ve işin kapsamının açıkça görülebildiğini belirterek, “Bu bilgi zaten EKAP’ta varsa, iki ayda bu cevap niye hazırlanamadı? Hadi cevabı geçtik, iki ayda bu kavşak tamamlanırdı! Mersin’in projelerine bu ciddiyetsizlikle yaklaşılması kabul edilemez” dedi.
“Deprem bahane, asıl mesele kaynak ayırmamak”
Bakanlığın, 6 Şubat 2023 depremleri sonrası artan nüfus ve değişen trafik verilerini gerekçe göstermesine de tepki gösteren Gülcan Kış, “Depremin üzerinden 2,5 yıl geçti. Akbelen Yolu zaten yıllardır transit güzergâh. Ne değişti? Nerede bu revizyon belgeleri? Ortada ne teknik bir rapor var, ne şeffaf bir plan. Sadece laf üretip zaman kazanıyorlar” ifadelerini kullandı.
“Kavşak değil kriz: Bir proje, bir ekonomi yönetimi tablosu”
CHP’li Gülcan Kış, projenin teknik değil, doğrudan ekonomi yönetimindeki zafiyetin sonucu olduğunu vurguladı. Özellikle kamu yatırımlarının giderek artan maliyetler nedeniyle durma noktasına geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
”Bu ülkede yandaş olmayan herkes iktidarın kötü ekonomi yönetiminin mağduru. Enflasyon, döviz kuru, faiz… Hepsi kontrolden çıkmış durumda. Sonuç ne? Yatırımlar duruyor, projeler askıya alınıyor, halk hizmete ulaşamıyor.
Bugün bir kavşağı tamamlayamayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Çünkü iktidar kaynak yönetimini tamamen yitirmiş durumda. Bir yandan vatandaşı enflasyona, faize, borca ezdiriyorlar; diğer yandan kamu projeleri ya revizyona takılıyor ya da askıya alınıyor.”
”13 yıl havalimanı bekledik, şimdi de kavşak mı?”
Mersin’in yatırım konusunda yıllardır görmezden gelindiğini vurgulayan Gülcan Kış, benzer bir sürecin Çukurova Havalimanı projesinde de yaşandığını hatırlatarak, “Bu şehir 13 yıl boyunca bir havalimanının açılmasını bekledi. Şimdi aynı tiyatroyu bir kavşakta mı izleyeceğiz? Bu milletin sabrını sınamayın” dedi.
”Bu cevap günü kurtarma çabasıdır, gerçekleri gizleyemez”
Son olarak verilen cevabın hiçbir soruya net ve tatmin edici yanıt vermediğini belirten CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Mersin halkı artık bu oyalama siyasetine kanmıyor. Ne zaman çizelgesi var, ne şeffaflık, ne sorumluluk. Bu sadece günü kurtarma çabasıdır. Ama biz o günü değil, gerçeği arıyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.






