Gündem

Ulaş Karasu’nun karanlıkta kalan 17 sorusu…

Türkiye’de son 9 yılda en fazla hava aracı kazası 2024’te meydana geldi. Geçen yıl, 19 hava aracı kazasında 16 kişi yaşamını yitirdiği belirtilirken, Muğla’da hastaneye çarpan ve 4 kişinin hayatını kaybettiği ambulans helikopterin düşmesiyle ilgili kritik sorular yanıtsız kaldı.

Helikopterlerin bakım, onarım ve denetimlerinin hayati önemine dikkat çekerek konuyu gündeme getiren ve 17 ayrı soru soran CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu’nun sorularına Sağlık ve Ulaştırma bakanları duyarsız kaldı.

Türkiye’de son 9 yılda en fazla hava aracı kazası 2024’te meydana geldi. Geçen yıl, 19 hava aracı kazasında 16 kişi yaşamını yitirdiği belirtilirken, Aralık ayının son günlerinde Muğla’da hastaneye çarpan ve 4 kişinin hayatını kaybettiği ambulans helikopterin düşmesiyle ilgili kritik sorular cevap bulmadı. Helikopterlerin bakım, onarım ve denetimlerinin hayati önemine dikkat çekerek konuyu gündeme getiren ve 17 ayrı soru soran CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu’nun sorularına Sağlık ve Ulaştırma bakanları yanıt vermedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Hava Trafik Kontrolörü Lisans ve Derecelendirme Yönetmeliği ile daha önce DHMİ üzerinden verilen seyrüsefer hizmet sağlayıcılık hizmeti, bundan sonra hizmet verdiği havaalanı veya üniteyle sınırlı olmak üzere, Bakanlığın hizmet yetkisi verdiği kurum ve kuruluşlar üzerinden sağlanacak. Bu kurum ve kuruluşların, kim olduğu henüz netlik kazanmadı, ancak Türk hava sahasının kullanımına yönelik endişeler dile getirilmeye başlandı.

9 YILDA 87 KAZA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Ana Arama Kurtarma Merkezi verilerine göre Türkiye’de 2016-2024 yıllarındaki 87 hava aracı kazasında 86 kişi yaşamını yitirdi. Son 9 yılda meydana gelen hava aracı kırımı, pistten çıkma, yangın gibi olaylarda 745 kişi kurtarıldı, 39 kişi yaralandı. Bu dönemde hava aracı kazasının en fazla yaşandığı yıl 2024 oldu. 2024’teki 19 hava aracı kazasında 478 kişi kurtarıldı, 16 kişi yaşamını yitirdi.

İKİ BAKAN DUYARSIZ; 17 SORU CEVAPSIZ

Geçen yılın son günlerinde meydana gelen ve Muğla’da 4 kişinin hayatını kaybettiği, AKP Muğla İl Kongresi için Antalya’dan gönderildiği, kongre süresince Muğla’da bekletildiği yönünde iddialar da olan ambulans helikopter kırımıyla ilgili sorular ise yanıtsız kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, kazanın ardından Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması talebiyle ayrı ayrı soru önergesi vermişti. Helikopterlerin bakım, onarım ve denetimlerinin hayati önemine dikkat çeken Karasu’nun sorularına Sağlık ve Ulaştırma bakanları duyarsız kaldı. Karasu’nun özetle şu soruları bulunmaktaydı:

  • Bakanlığınıza hizmet veren helikopterler, şartnamede belirtilen zamanda bakımı yapılmış mıdır? Helikopterlerin modernizasyon seviyeleri nedir, görevlerine de uygun gerekli teknolojik takviyeler yapılmış mıdır? Yapılmış ise ne zaman yapılmıştır? Yapılmamışsa yapılmamış olmasının gerekçesi nedir?
  • Bu helikopterlin her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere bakım ve onarımından kim sorumludur? Denetimi yapan kalifiye personeliniz bulunmakta mıdır?
  • Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere ambulans helikopterlerin kullandığı pistler (Helikopter iniş/kalkış alanı-heliport) nerelerdedir? Bu pistlerin kullanım izni ve ruhsatı kim ya da kimler tarafından verilmektedir?
  • Her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere bu Heliportların denetimleri en son ne zaman yapılmıştır? Yapılan denetimlerin sonuçları nelerdir?
  • Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin pist izni hangi tarihte verilmiştir, ruhsatı bulunmakta mıdır? Hastaneye çok yakın konumlandırıldınız bu alanın kriterleri, SHGM’nin Heliport Yapım ve İşletim Esaslarına İlişkin Talimat’a ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (İCAO) standartlarına uygun mudur?
  • Helikopterin düşme gerekçesi nedir? Helikopterin düştüğü saatlerde pilot ve helikopter için “görüş mesafesi” nedir? Düşen helikopter ne kadar görüş mesafesi ile uçmuştur? Meteoroloji raporunu almış mıdır? Bu rapordaki veriler nelerdir?
  • Dünya üzerinde sıfır görüşle ilerleyebilen uçuş sistemleri bulunmakta iken, hasta ve doktorları taşıyacak, hayati önemde görev yapan helikopterlerin bu modernizosyona sahip olmamasının gerekçesi nedir?
  • Ambulans helikopterlerde, olması gereken “Engel Tanımlama Sistemleri” bulunmakta mıdır? Düşen helikopterde bu sistem bulunmakta mıdır?
  • Bakanlığınız, benzer kazaların yaşanmaması adına hangi önlemleri almıştır, almayı planlamaktadır? Bakanlığınız, ihtiyaçları oluşan kazalara göre mi belirlemektedir? Bundan önce gerçekleşen kazalardan sonra hangi önlemler alınmıştır?
  • Son 10 yıl içinde özelde Türkiye genelde ise hangi ülkelerde, hangi tarihlerde kaç kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası meydana gelmiştir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu