Gündem

Tunç Soyer ve Şenol Aslanoğlu hakkında iddianame hazırlandı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu hakkında iddianame hazırlandı. Aslanoğlu ve Soyer için 3 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası istendi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar ile Organize Suçlar bürolarından sorumlu başsavcıvekili Necati Kayaközü koordinasyonunda sürdürülen, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş.’de, taşeron şirketler eliyle yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da aralarında olduğu 65 şüpheliyle ilgili iddianame hazırlandı.

İddianamede; Örnekköy 3. etap, Örnekköy 4. Etap, Gaziemir-Aktepe/Emrez Mahallesi 1. Etap, Karabağlar 3. Etap ve Karabağlar 4. Etapta kat karşılığı inşaat işlerinde usulsüzlük yapıldığı yönünde suç duyurularının yapıldığı ve sonucunda 449 mağdur, 7 şikayetçi, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İZBETON A.Ş.’nin suçtan zarar gören olarak tespit edildiğine bilgisine yer verildi.

İddianamede, kooperatifler eliyle yürütülen kentsel dönüşümde kamu zararına ilişkin olarak, “…İzmir ili, Karşıyaka İlçesi, Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında II. Etap ve IV. Etap Anahtar Teslimi İnşaat Yapım İşi kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iştiraki İZBETON A.Ş. arasında imzalanan protokolün 21. maddesi gereği alt yüklenici çalıştırtılmaya ihtiyaç duyulması durumunda İdareden izin alınmasının zorunda olduğu, ancak izin alınmadığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 6306 sayılı Kanuna İstinaden ortak hizmet kapsamında İZBETON A.Ş.’ye devredilen kat karşılığı yapım işinin protokol ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olmayan S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi ile S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifine İZBETON A.Ş. tarafından devir edilmesi sebebi ile Belediye iştiraki olan İZBETON A.Ş.’nin kamu zararına neden olduğu ve 6306 sayılı Kanunun 8. Maddesi 2 No’lu bendine aykırı işlem tesis ettiğinin tespit edildiği iddia edildiği” ifadeleri kullanıldı.

“Protokolle üçüncü şahıslara verilmesi mümkün değildir”

İddianamede kooperatif modeline ilişkin, kentsel dönüşüm işlerinin üçüncü şahıslara devrinde ‘mevzuat’ vurgusu yapılarak “… Şirketin, İzmir Büyükşehir Belediyesinden 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında protokolle yüklendiği kentsel dönüşüm yapım işlerini üçüncü şahıslara mevzuata aykırı olarak ihalesiz devrettiği görülmüştür” ve “… Sonuç olarak, Şirket tarafından söz konusu yapım işlerinin 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hükümleri uyarınca protokolle üçüncü şahıslara verilmesi mümkün değildir” denildi.

“Usulsüz menfaat elde edildiği” ifade edildi

İddianamede ayrıca “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan şüpheli Tunç Soyer’in, belediye iştiraki olan İZBETON A.Ş.’nin yönetim kurulu yapısında yapılan değişikliklerle birlikte şirketteki doğrudan denetimini artırdığı, bu kapsamda belediye kaynaklarının İZBETON üzerinden üçüncü şahıslara usulsüz biçimde aktarıldığı…” ifadelerine yer verildi.

Soyer’in, Belediye iştirakinde yönetim yapısını değiştirerek doğrudan kontrol oluşturmak, kamu ihale mevzuatını dolanarak “doğrudan temin” yöntemiyle yüksek bedelli işler verilmesini sağladığı ve bu yöntemle “usulsüz menfaat temin ettiği” ifadelerine yer verildi.

İddianamede Aslanoğlu’na ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı:

“Şüpheli Şenol Aslanoğlu’nun, İZBETON A.Ş. Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, belediyeye bağlı birçok alt işin doğrudan İZBETON’a verildiği, burada fiyat farkı ve yaklaşık maliyet hesaplamalarında mevzuata aykırılıklar tespit edildiği…”

Aslanoğlu’nun ihale süreçlerinde kamu zararına neden olan işlemler yaptığı, şirketi zarara uğratacak biçimde fiyat farkı ödemeleri gerçekleştirdiği ve üçüncü kişilere menfaat sağladığı iddia edildi.

“İZBETON Sayıştay denetimlerinden kaçırıldı”

İddianamede, suça konu bölümlerde, “ihaleye fesat karıştırmak suretiyle kamu kaynaklarının belirli kişi ve firmalara aktarılmasının sağlandığı” ve “…İZBETON’un bir nevi ‘arka kapı ihale kurumu’ gibi kullanıldığı…”, “…yapılan işlerin belediye bütçesi yerine İZBETON üzerinden yürütülerek Sayıştay ve diğer denetimlerden kaçırıldığı…” ifadelerine yer verildi.

İddianamede İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer ile CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da aralarında bulunduğu 11’i tutuklu 65 sanığın iştirak halinde “nitelikli dolandırıcılık” suçlarına karıştıkları kaydedilirken kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu meslek kuruluşlarını, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerini araç olarak kullandıkları belirtildi. Sanıklar için 3 yıl ile 45 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu