Gündem

Ömer Fethi Gürer: Orman alanları tüketilirken nasıl oluyor da orman varlığımız artıyor?

CHP’nin, “Orman varlığımızın yıllara göre artış-azalış oranlarının hesaplanması ve gerçekçi verilerin saptanması” araştırma önergesi, TBMM Genel Kurulu’nda; AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “orman alanlarımızın 540 bin hektarı Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde maden, otoyol, enerji amaçlı kullanımla tüketilmiş. Orman alanları tüketilirken nasıl oluyor da orman varlığımız artıyor?” dedi.

Önergenin gerekçesini açıklayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şunları söyledi:

“ORMAN ALANLARI TÜKETİLİRKEN NASIL OLUYOR DA ORMAN VARLIĞIMIZ ARTIYOR?”

“Tarım ve Orman Bakanlığı ‘İddia, ülkemizde yeşil alanlar azalıyor; gerçek, orman varlığımız artıyor’ diye kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Bunu ben de merak ettim, araştırdım, acaba Sayın Bakanın verdiği bilgiler doğru mu? ‘Son yirmi yılda orman alanlarımızı 2 milyon 300 bin hektar artırdık. Son yirmi yılda dünyada orman varlığı azalırken ülkemiz orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri oldu. 1972’de 20 milyon 200 bin hektar olan orman alanımızı 2021 yılında 23 milyon 100 bin hektara çıkardık’ diyor. Ben de uzmanlarına gittim, Bakanlığın bu iddiasını araştırdım, kamuoyunun takdirine sunmak üzere yüce Meclis’te araştırmasının yapılması için de bu teklifi buraya getirdim. Özünde, orman alanlarımızın 540 bin hektarı Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde maden, otoyol, enerji amaçlı kullanımla tüketilmiş. Orman alanları tüketilirken nasıl oluyor da orman varlığımız artıyor?

“UNUTULANLARI ORMANLARI BUGÜNKÜ TEKNOLOJİYLE SAPTIYORLAR, BULDUKLARI ORMAN VARLIĞINI ‘BİZ ORMANI ARTIRDIK’ DİYE AÇIKLIYORLAR”

Bunun yanı sıra, unutulan orman alanlarını ‘orman alanı’ diyerek kayıtlara alıp kamuoyunun önüne burayı orman alanı olarak gösteriyor. Örneğin, Kars Kağızman’da 2015 yılında 1 hektar olan orman alanı 2021 yılında 12 bin hektar olarak ortaya çıkıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde buralara ağaç dikilmesi gerçekten güzel olurdu ama öyle değil; unutulanları ormanları bugünkü teknolojiyle saptıyorlar, burada buldukları orman varlığını ‘Biz ormanı artırdık’ diye açıklıyorlar. Ağacın yaşını 50 ile 100 aralığında, uzmanlar bunu inceliyorlar, Kağızman’da 50-100 yaşındaki ağaçları orman varlığı içine katınca sanki kendileri orman alanını artırmış gibi kamuoyuyla paylaşıyorlar.

“BİR HOKUS POKUSLA DEĞİŞTİRİP ORMAN VARLIĞININ ARTTIĞINI SÖYLÜYORLAR”

Bir hokus pokusla değiştirip orman varlığının arttığını söylüyorlar; bu, doğru bir şey değil. Onun için biz de diyoruz ki: Adalet ve Kalkınma Partisi’nin dönemlerinde ormanlar yok mu oldu, var mı oldu? Mesela, ağaçlandırma yapıyorlar, kasım ayında Türkiye’nin o anda hiçbir yerinde ağaç dikme olasılığı yok, onun için de bir kısmı kuruyor, bir kısmı donuyor, yeniden ağaç dikiliyor. 21 Marttaki ağaç bayramını ‘Biz yaptık, oldu’ diye Kasım’a çekiyorsunuz. Ormanlar gerçekten arttı mı, azaldı mı; orman alanlarının ne kadarı maden sahası oldu; bunun bütününe bir bakalım. Çünkü bu; varlığımız, geleceğimiz, çocuklarımızın da ülkemizin de bu değeri nasıl tüketilmiş; bunu bir görelim. Kâğıt üzerinde ‘Orman varlığını artırdık’ diye kamuoyuna çıkmak yerine, gerçekleri konuşalım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu