Lale Karabıyık: Nitelikli Mesleki Eğitim Marketlerde, Restoranlarda olmaz Teknoloji üretimiyle olur
CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yaptığı basın açıklamasıyla Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile zincir köfteci arasında imzalanan protokolü eleştirdi.
Karabıyık’ın açıklaması şöyle:
“Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM)’leri, sermayedarlara ucuz emek gücü sağlayan bir kaynağa dönüştürdü. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile zincir köfteci arasında imzalanan protokole göre, 600 çocuğumuz 4 gün işletmede çalışacak, 1 gün de okulda olacak. Bu anlaşma, öğrencilerimizin nitelikli bir mesleki eğitim almasını sağlamamaktadır. İmzalanan bu protokoller çocuklarımızın emeğinin sömürüsü ve MEB eliyle çocuk işçiliği anlaşmasıdır. Yapılacak mesleki eğitim köftecide, markette değil; çocukların teknolojiye, üretime yönelik bir eğitim alacağı ve bu alanlarda kendini geliştireceği ve ülkemizin ilerlemesine katkı sağlayacağı, katma değer üreteceği yerlerde olmalıdır.
Ülkemizde 520 bin çocuk çalışıyor, 346 bin 135 çocuk ne eğitimde ne istihdamda, 87 bin çocuk ise iş arıyor. Çocuk işçiliğinin bu kadar yaygın olduğu bir ortamda MEB’in MESEM’ler aracılığıyla çocuk işçiliğini teşvik eden protokoller imzalaması yanlıştır. “Çocukların diplomasız kalmaması, eğitim alırken bir yandan da meslek öğrenebilmesi” amacıyla kurulan MESEM’ler, iktidar yanlısı firmalara ucuz iş gücü sağlama amacına dönüşmüştür. Haftanın 4 günü çalışacak olan öğrencilerimiz, mesleki eğitim adı altında ucuz iş gücü sağlayacaktır.
Bütçe görüşmelerinde üç harfli zincir market ile imzalanan protokolü eleştirirken söylediğimiz gibi, “Çocuklarımız yandaş firmaların ucuz işçisi değildir; devlet de ücretleri kamu kaynaklarından karşılanan bu protokoller ile yandaşlarının finansörü değildir, olmamalıdır!”
Üç harfli marketler ile yapılan protokolün iptalinin üzerinden birkaç hafta geçmişken, bu protokollerde ve bu hatalarda ısrar edilmesi kabul edilemez. AKP Genel Başkanı Erdoğan, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı’nda “Türkiye’yi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine, ancak kaliteli, özgün, en modern teknolojiyle donanmış bir eğitim öğretim sistemiyle taşıyabiliriz” demişken, mesleki eğitimde yapılan protokollerin nitelikli bir mesleki eğitimden ve çağa uygun teknolojik üretimden, gelişimden uzak olması büyük bir çelişkidir. Yapılan bu protokoller eğitimin niteliğine olumlu etki sağlamayacağı gibi, öğrencilerimizi de çocuk işçiliğine yöneltmektedir. Bu protokol derhal iptal edilmelidir.”