İBB, İstanbul’un Fethi’nin 570. Yıldönümünü Maltepe’de Kutladı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un Fethi'nin 570. Yıldönümü etkinliklerinde konuştu. On binlerce İstanbulluya seslenen İmamoğlu, “Bu kadim şehir, 16 milyon İstanbullunun, 86 milyon milletimizin tek tek her birimize zimmetlenmiş bir varlıktır. Burası, fethin ve Atatürk'ün İstanbul'udur. Ve İstanbul, Türkiye'dir; unutmayın” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un Fethi’nin 570. Yıldönümü’nü, Maltepe’deki Orhangazi Şehir Parkı’nda düzenlenen etkinliklerle kutladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çoğunluğu gençlerden oluşan on binlerce İstanbullunun katıldığı etkinlikte bir konuşma yaptı. Konuşma yapacağı platforma, eşi Dr. Dilek İmamoğlu ile birlikte çıkan İmamoğlu, “Müthiş bir gençlik görüyorum burada. Enerjiniz muhteşem. Bu serin havaya rağmen geldiniz. İstanbul’un her ilçesinden buraya katıldınız. Hepinize teşekkür ediyorum. Bayraklarınızla birlikte bu kadim şehrin fethinin yıldönümünü kutlayacağız. Ve girdiğimiz bu yeni dönemin ilk günündeyiz. Buraya geldiniz, çünkü, bu ülkenin tarihine hepiniz saygı duyuyorsunuz. Geleceğine inanıyorsunuz. Evet, bir kutuplaşmayla yüz yüze olmamıza rağmen, barış içinde, kardeşçe yaşayabileceğimize hep birlikte inanıyoruz. Umutsuzlukla yüz yüze olmamıza rağmen, bu topraklardan her gün umut fışkırabileceğine inanıyoruz. Birini bazen dışarıda tutan, bazen bağırıp çağıran, birtakım bölen siyasete rağmen; daha iyi, daha güçlü bir birlik oluşturmanın mümkün olabileceğine inanıyorsunuz” dedi.
“FATİH SULTAN MEHMET, SADECE İSTANBUL’U DEĞİL, BU ŞEHİRDE YAŞAYANLARIN GÖNLÜNÜ DE FETHETTİ”
İmamoğlu, İstanbul’un fethi ve bunu gerçekleştiren komutan olarak tarihe geçen Osmanlı İmparatorluğu’nun efsane padişahı Fatih Sultan Mehmet’in devlet adamlığı üzerine bir konuşma yaptı. Fetihle birlikte yalnızca dünyanın siyasi haritasının değişmediğine, güç ilişkileri ve dengelerin de yeniden belirlendiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Fatih Sultan Mehmet, sadece kadim şehri değil, bu şehirde yaşayanların gönlünü de fethetti. Şehirde yaşayan her inanıştan insanı kucakladığı için, fetih kalıcı oldu. İstanbul, Fatih Sultan Mehmet’in özgün kişiliğinden aldığı büyük güçle, ilhamla tüm inanç ve kültürlerin bir arada yaşadığı, örnek bir dünya başkenti oldu. İstanbul; adaletin, hoşgörünün, hukuka saygının merkezi oldu. Evrensel hoşgörünün simgesi oldu. Bugün hepimiz, farklı coğrafyalardan bu toplumun, bu güzide milletin evlatları olarak burada yaşıyoruz. İstanbul’un aziz ve şanlı tarihine hep birlikte sahip çıkmakla sorumluyuz. Bu bizim Fatih Sultan Mehmet Han’ı olduğu kadar… Bakın bu genelde unutulur. Beş yıl düşman işgali altında kalmıştır İstanbul. İstanbul’u işgalden kurtarıp, bir kez daha hepimize armağan eden kişi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Onun için, sorumluluğumuz ona da olan borcumuzdur” diye konuştu.
“BURASI, FETHİN VE ATATÜRK’ÜN İSTANBUL’UDUR”
Tüm bu nedenlerle İstanbul’un çok değerli bir şehir olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Herhangi bir kişinin ya da bir siyasi partinin ya da bir avuç insanın dilediği gibi kesip biçebileceği, parçalara ayırıp, satışa çıkarabileceği bir şehir asla değildir. Bu kadim şehir, 16 milyon İstanbullunun, 86 milyon milletimizin tek tek her birimize zimmetlenmiş bir varlıktır. Burası, fethin ve Atatürk’ün İstanbul’udur. Ve İstanbul, Türkiye’dir; unutmayın” ifadelerini kullandı.