Gündem

CHP’li Sarıbal, AKP döneminde 72 milyon ton buğday ithal ettik

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, buğday ve arpa ithalatını değerlendirerek tütünle ilgili açıklama yaptı. "İthalatı en yüksek noktalara çektiler. Yurtdışından da pahalı buğday alarak içeride fiyatlar yükseldi."

CHP Parti Meclisi üyesi Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Hasat zamanında ithalat yapmayacağız” sözlerine, “Oysa ithalatı en yüksek noktalara çektiler. Yurtdışından da pahalı buğday alarak içeride fiyatlar yükseldi diye içerideki yemciye kamuyu zarar etme noktasına doğru gidiyorlar” yanıtını verdi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, buğday ve arpa ithalatını değerlendirerek tütünle ilgili açıklama yaptı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçiye “kara günler yaşatan” kuruma dönüştüğünü söyleyen Sarıbal sözlerini şöyle sürdürdü:

TMO ÇİFTÇİYE BUĞDAY VE ARPA FİYATINI UCUZ VERDİ, DIŞARIDAN PAHALIYA ALDI 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) dün itibariyle 83. yaş gününü kutladı. TMO böyle bir günde 395 bin ton buğday ithali için ihaleye çıktı. TMO çiftçiye buğday ve arpa fiyatını ucuz verdi. Dışarıdan pahalıya aldı. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında 105 milyon ton hububat ithal etti. 105 milyon ton karşılığında 27.7 milyar dolar.  Sadece 2019 yılında 14 milyon ton hububat ithal ettik. 3.2 milyar dolar ödedik.

AKP DÖNEMİNDE 72 MİLYON TON BUĞDAY İTHAL ETTİK

2020 yılı 13 milyon ton hububat ithalatımız var. 3 milyar 136 milyon dolar ödememiz söz konusu. Adalet Kalkınma Partisi döneminde toplam 72 milyon ton buğday ithal ettik. 19 milyar dolar bir ödeme yaptık.

1,5 MİLYON TON BUĞDAY ARPA ALIMI YAPILDI

Hububat vergilerinin büyük bir kısmı dün itibariyle tamamen kaldırılmış oldu. Dün itibariyle 395 bin ton buğday ithalatı için ihaleye çıkıldı ve o da sonuçlandı. 795 bin ton da buna ilave ettiğimizde ilk 7 ayda 3 milyon 445 bin ton gibi bir buğday ithalatından bahsediyoruz. Hububat ithalatında yeni bir rekoru kırmış olacağız. 325 bin ton arpa ithal edildi. 82 milyon dolar para ödendi. Toplam ilk beş ayda 1,5 milyon ton buğday arpa alımı yapıldı.

TMO SON İKİ HAFTADA 1 MİLYON 550 BİN TON HUBUBAT İTHALATINI GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLDU

Bu pazartesi 440 bin ton arpa 29 Temmuz- 16 Ağustos tarihlerinde teslim edilecek. Fiyatı 240 dolar olarak geçecek. 2 bin 30 lira bir fiyatla arpayı almış olacağız. 258 dolar civarında bir fiyatla da buğday alınacak. TMO son iki haftada 1 milyon 550 bin ton hububat ithalatını gerçekleştirmiş oldu. Neydi? TMO çiftçinin zarar etmesine engel olacaktı. Ama TMO çiftçiyi kara güne bırakan, ithalatı önceleyen bir kurum haline dönüşmüş oldu.

TARIM BAKANI ‘HASAT AYLARINDA İTHALAT YAPMAYACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Tarım Bakanı açıklama yaparak demişti ki, ‘hasat aylarında ithalat yapmayacağız’ oysa bir buçuk aydır ülkenin hemen hemen her yerinde Çukurova’da Urfa’da Hatay’da başlamak üzere üretim sezonu. Bu üretim döneminde ithalatı en yüksek noktalara çektiler. Sıfır gümrükle ithalat iznini devam ettiriyorlar. Buğday arpa fiyatlarının alımlarını ucuz aldılar. Çiftçinin ürününe düşük fiyat verdiler. Yurtdışından da pahalı buğday alarak içeride fiyatlar yükseldi diye içerideki yemciye kamuyu zarar etme noktasına doğru gidiyorlar. TMO’yu ithalatçı şirketleri zengin eden bir kurum haline geldiğini söylemek gerekir.

AKP DÖNEMİNDE 25 MİLYON BUĞDAY ALANI ÜRETİMDEN ÇIKTI

AKP döneminde 25 milyon buğday alanı üretimden çıktı. Yabancı lobileri zengin edeceğiz ama çiftçinin canı çıksın. İthalat sopasıyla terbiye etmeye çalışan bir anlayış. 2019 yılında buğday toplam 9 milyon 800 bin ton buğday ithalatı yapmışız. Yurtdışına un, irmik, makarna olarak gönderilen buğday eş değer miktarı yaklaşık 7 milyon 37 bin tondur. İçeride kalan 2 milyon 800 bin tona yakındır. Bakanlığın ve iktidar yetkililerinin dediğin gibi İthal ettiğimizi yurtdışına gönderiyoruz hikayesinin ne kadar eksik ve yanlış olduğunu söylemek isteriz.”

Son günlerde tütünde yaşanan sorunları da gündeme getiren Sarıbal,

1990’lı yıllarda 3 milyon dönüme ekilen tütünün 2020 yılında üretim alanının 770 bin dönüme düştüğünü söyledi.

Üst üste çıkan tütün kanunların üreticiyi olumsuz etkilediğini ifade eden Sarıbal, 2017 yılında Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan ya da bildirimde bulunmadan yapılan tütün ticaretinin yasaklandığını anımsatarak yasağa uymayanların 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Söz konusu düzenlemenin 3 yıl ertelendikten sonra 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girdiğini, üreticinin tepkisi üzerine bu uygulamanın da 6 aylık bir ertelemeye tabi tutulduğunu belirten Sarıbal, “6 aylık erteleme sorunun çözümü için yeterli bir süre değildir. Ülkemiz tütün konusunda tam ithalatçı konumundadır. Çiftçilerin tütün üretimini sürdürebilmesi için üreticiler yasada yer alan hapis cezasının kaldırılmasını, sarmalı tütündeki vergi oranının düşürülmesini, sorunun çözümü için yeni bir yasal düzenlemenin yapılmasını talep etmektedirler.” 

“Tütünde 6 aylık ertelenen hapis cezalarının bir işe yaramayacağını ifade ederek tarım bakanı ve iktidar yetkililerinin derhal ÖTV’yi kaldırarak, yerli tütün üretimini arttırması gerektiğini söyledi.

Sigarada, yüzde 88 oranında ithal tütün kullanıldığını ifade eden Sarıbal, “Bu iktidar sınıfsal bir tercih yapmıştır. ‘Parası olan hazır paket sigarayı alır’ diyor. Her ÖTV zammı yaptıklarında kaçakçılık ve tağşiş artıyor. Bu ÖTV zammı yüzünden Türkiye’ye kaçak sigara girdiğini herkes bilmekte” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu