CHP’li Öztrak: “Bu Para Hangi Baronların Parası?”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, kaynağı belirsiz para girişinde olağanüstü artış var...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ödemeler dengesi verilerine göre 2021’in ilk dokuz ayında net hata noksan kaleminden gelen kaynağı belirsiz para girişinin 13 milyar 516 milyon dolar olduğuna dikkat çekerek, “Bu, tarihimizde en yüksek ikinci kaynağı belirsiz para girişi… Bunun birincisi 2018’deydi” diye konuştu.
Kaynağı belirsiz para girişinin, kaynağı belirli para girişiyle aynı anda artmasının 2018’de bile görülmeyen bir durum olduğunu ifade eden Öztrak, “Finansmana erişimin nispeten kolay olduğu bu dönemde, rekor düzeyde kaynağı belirsiz para girişinin sebebi nedir? Bu para neyin parasıdır? Hangi baronların parasıdır?” diye sordu.
Öztrak, konuyla ilgili şöyle konuştu:
BU PARA HANGİ BARONLARIN PARASI
Sadece işsizlik rakamlarında garabet göze çarpmıyor. Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi rakamlarında da, ciddi gariplikler ve açıklanması gereken hususlar var. Ödemeler dengesi verilerine göre, 2021’in ilk dokuz ayında Türkiye’ye, kaynağı bilinen kanallardan 31 milyar dolar para girmiş yani finans hesabından net. Yine ilk dokuz ayda, net hata noksan kaleminden, kaynağı belirsiz para girişi ise, 13 milyar 516 milyon dolar olmuş. Bu, tarihimizde en yüksek ikinci kaynağı belirsiz para girişi… Bunun birincisi 2018’deydi. Ama 2018’den fark şurada, 2018’de seçim vardı. Haziran’daki seçimler öncesinde de, Türkiye’ye normal kanallardan para girmiyordu. 2018’in ilk 9 ayında Türkiye’den, 8 milyar 900 milyon dolarlık bilinen kanallardan para çıkışı olmuştu net. Finansmana erişimin zorlaştığı dönemlerde, firmaların veya şahısların, dövizlerini bozdurarak finansman ihtiyaçlarını bir şekilde gidermeleri nedeniyle, net hata noksan kaleminden kaynağı belirsiz para girişi görülüyor. Nitekim 2018’in ilk 9 ayında da bu rakam 19 milyardı kaynağı belirsiz para girişi rakamı. Türkiye’nin finansmana erişiminde bugün bir sıkıntı yok. İlk 9 ayda kaynağı belli, 31 milyar dolar bulmuşuz. Peki, finansmana erişimin nispeten kolay olduğu bu dönemde, rekor düzeyde kaynağı belirsiz para girişinin sebebi nedir? Bu para neyin parasıdır? Hangi baronların parasıdır? dedi.
SÖYLEYİN DE BİLELİM
Kayınpeder, damat Merkez Bankası’nın kasasındaki 128 milyar doları, ortalama 6 Lira 30 kuruş ila 6 Lira 40 kuruştan satarak buharlaştırdı. Bugün kur 10 Liraya dayandı. İçeride Lira ile ölçüldüğünde her şey ateş pahası. Ama dolarla ölçüldüğünde dışarıdakilere her şey sudan ucuz. Borsadaki hisseler doları olana çok ucuz, fabrika, arazi, ev, araba, elinde doları olanlara sudan ucuz. O gün 128 milyar doları ucuza toplayanlar, bugün ülkeye getirip, ucuza mal kapatıyor ve kârlarına kâr katıyorlarsa, bunu bilelim. 128 milyar doları, Merkez Bankası’nın kasasına geri koymak için göz yumulan devalüasyonun tüm yükünü milletimizin sırtına yüklemek gibi bir cin fikriniz varsa, bunu da bilelim. Yok, başka bir tezgâh varsa onu da bilelim. Çünkü ortada izaha muhtaç olağanüstü bir durum var.
128 MİLYAR DOLAR OYUNU
128 milyar doları buharlaştırdıktan sonra, Merkez Bankası dört koldan bilançosunu makyajlamaya girişti. İlkin yabancı ülkelerle SWAP anlaşmaları yaptı. Emanet rezervle bilançoyu düzeltmek istedi. Brüt rezervler arttı ama net rezervler artmadı. Yani kasanın tam takır olduğu gerçeği değişmedi. SWAP’lar yetmeyince, reeskont kredileri ve zorunlu karşılıklarla oynamaya başladılar. Merkez Bankası, zaten yaz başından bu yana, Döviz Tevdiat Hesaplarından yaptığı kesintileri yükselterek, brüt rezervlerini 10 milyar dolar artırmıştı. En son bu hafta, Döviz Tevdiat Hesaplarından kesilen karşılıkları 2 puan artırdılar. Artık bankalardaki her 100 dolarlık mevduatın 25 milyar doları Merkez Bankası’na emanet verilecek. Bu son operasyonun brüt rezervlere katkısı 3 milyar 800 milyon dolar. Son bir aydır brüt rezervler, 125 milyar dolara çakılıp kalmıştı. Anlaşılan Merkez Bankası, milletin bankalara yatırdığı dövizden emanet alacağı dolarlarla, “Bakın rezervler 128 milyar doları geçti” demeye hazırlanıyor. Ama tüm bunların net rezerve katkısı sıfır… En son 5 Kasım itibariyle, Banka’nın döviz kasasındaki açık, 35 milyar 200 milyon dolar. İfadelerini kullandı.