Başkan Gürün: Belediyeler mi sadece depremle mücadele ediyor yoksa AFAD ve devletin mücadelesi mi var
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Toplanan deprem vergileri bir program çerçevesinde mutlak surette yatırıma ve fiiliyata dönüşmesi gerekirken hiçbir şey yapılmış değil. Gerçekten acaba belediyeler mi sadece depremle mücadele ediyor, yoksa AFAD ve devletin mücadelesi mi var; onu bir değerlendirmekte yarar var” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) bugün, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin büyük yıkıma yol açtığı kentlerden Hatay’da topladı. Toplantıya, büyükşehir belediye başkanları da katıldı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, şunları söyledi:
Bir daha böyle bir felaket yaşamamayı temenni ediyoruz. Fakat bu temenni, mutlak surette yapılmayanların yapılmasıyla ancak yerine gelebilir. Büyük bir zafiyetin bir örneği, bu yaşadığımız olay. İstanbul depreminden sonra burada büyük bir depremin olacağı tüm bilim adamları, yer bilimcileri tarafından bildiriyor olmasına rağmen hiçbir şey yapılmış değil.
Toplanan deprem vergileri bir program çerçevesinde mutlak surette yatırıma ve fiiliyata dönüşmesi gerekirken hiçbir şey yapılmış değil. Biraz önce arkadaşlarımızı dinledik. Gerçekten acaba belediyeler mi sadece depremle mücadele ediyor, yoksa AFAD ve devletin mücadelesi mi var; onu bir değerlendirmekte yarar var. Şu an yapılan işlere baktığımızda, büyükşehirlerimiz çok daha fazla olmak üzere her belediye, ilçe belediyelerimiz dahil, çeşitli rakamlarla, müdahalelerle bu sürece olumlu yönde etki yapıp zararın ve acının azalmasını sağladı. Fakat başka kurumlar, gerçekten vatandaşın hep dikkatini çeken, ‘Nerede Kızılay’ dedirten, AFAD dediğimiz bir kuruluşun büyük ismiyle ve bizim de çeşitli defalar toplantı yaparak burada görev bölümü yapıldığı halde AFAD’ın şu anda sağlaması gereken ana konunun koordinasyon olmasına rağmen şu anda gördüğümüz en büyük zafiyet, koordinasyon hiç olmayışı. Bununla ilgili mutlak surette hep birlikte düşünmeliyiz.
Depremin önleyici olan kısımlarla -çünkü İstanbul başta olmak üzere Ege Bölgesi de biz de deprem bölgesindeyiz- yaptığımız çalışmalar, çalıştaylar, aldığımız raporlar var. Ama bu sadece belediyelerin yapacağı bir şey değil. Hükümetin, devletin bu konuya çok ciddi olarak eğilmesi lazım. Bir savaşta biz bu kadar insan kaybetmiyoruz. Öyleyse bu savaş için de hazırlıklı olmamız, ordumuzu ve organizasyonumuzu düzeltmemiz lazım. Şu anda bu kadar yapılan işlerle ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla’daki ilçe belediyelerimiz de çok önemli katkılar yaptı. O kadar çok dinledik ki ben tek tek, kalem kalem anlatmak istemiyorum. Ama burada sistemde çok önemli bir değişiklik var.
Şimdi yaralarımızı sararken en hızlı şekilde hepimiz elimizden geldiği kadar katkıyı yapacağız. Ama bence esas konu; hükümetin yapmadığını, bundan sonra oluşacak hükümetlerin deprem konusunda çok özel çalışarak muhakkak surette bu sistemli, koruyucu mücadeleyi yapması lazım. Tekrar hepimize geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Bunu da hep beraber, acılar içinde de olsa atlatacağız.”