Gündem

CHP’li Başarır’dan Tanju Özcan’ın tutuklanmasına tepki: Utanç verici bir kararla daha karşı karşıyayız

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Can’ın “irtikap” suçundan tutuklanmasına, “Utanç verici bir kararla daha karşı karşıyayız. Bugün hiçbir delil olmamasına rağmen belediye başkanımız ve yardımcısı tutuklandı. Bir başsavcı tamamen şahsi husumeti ve aldığı talimatları harfiyen yerine getirdi ve belediye başkanımızı cezaevine attı… Tügva’yı, Ensar Vakfı’nı yargılayabildiniz mi? Milyarlarca dolar bu vakıflara para aktarıldı. 86 milyona sesleniyorum: Bu iki vakfın oluşturduğu Turken New York’ta o binaları nasıl aldı? Bir yerde milyarlarca dolar kirli para var. Aile vakfı var… Bir gün bunların hesabı sorulacak, hukuk çerçevesinde.” dedi.

“Utanç verici bir kararla daha karşı karşıyayız. Bugün hiçbir delil olmamasına rağmen belediye başkanımız ve yardımcısı tutuklandı. Bir başsavcı tamamen şahsi husumeti ve aldığı talimatları harfiyen yerine getirdi ve belediye başkanımızı cezaevine attı. Ben bu başsavcıya sormak isterim: 78 tane yurttaşımız Kartalkaya’da hayatını kaybettiğinde bir tek bakanlık bürokratını sabah 6.30’da alabildin mi? Ama bundan dolayı seni şikayet eden belediye başkanımızdan intikam alır gibi bu soruşturmayı yürüttün. Bakın, dosyada hiçbir somut delil olmadığı gibi bu vakıf Bolu’nun tüm unsurlarını, AK Parti’sini, MHP’sini, meslek örgütlerini bünyesinde barındırıyor. Bolsev demek Bolu demek. Bu marketler tamamen rızasıyla, öğrenciler okuyabilsin, eğitimini devam ettirebilsin diye burs veriyor ve bu bağışları alıyor. Belediye başkanının hiçbir alakası yok. Ama bundan dolayı bir belediye başkanı tutuklandı.

“Ey savcılar, Türgev’e, Tügva’ya, Ensar’a, Turken‘e bir gün hesap sorabildiniz mi?”

Ben Türkiye’deki savcılara sesleniyorum: Tügva’yı, Ensar Vakfı’nı yargılayabildiniz mi? Milyarlarca dolar bu vakıflara para aktarıldı. 86 milyona sesleniyorum: Bu iki vakfın oluşturduğu Turken New York’ta o binaları nasıl aldı? Bir yerde milyarlarca dolar kirli para var. Aile vakfı var. Bu ülkeyi yönetenlerin. Bir yerde de Bolu’da mazlum çocukları okutan tertemiz bir vakıf var. Ey savcılar, Türgev’e, Tügva’ya, Ensar’a, Turken’e bir gün hesap sorabildiniz mi? Artık yerel demokrasi askıya alınmıştır. Bir şehri kimin yöneteceğine o şehrin insanları, halkı değil; bir sulh ceza mahkemesi ve başsavcı karar vermektedir. Türkiye’de yargı eliyle İstanbul’da, Adana’da, Adıyaman’da, şimdi de Bolu’da darbeye devam ediliyor. Bu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Bolu Belediye Başkanı’nın tek başına bir sorunu değil; 86 milyonun sorunu.

“Saray’daki beyefendinin atadığı yargıçlar bir şehrin iradesini ayaklar altına alıyor”

Değerli halkımıza sesleniyoruz: İradesine müdahale edilen ülkelerin demokrasisi, hukuku ayaklar altına alınan ülkelerin hali ortada bugün dünyada. Bu bizim irademiz. 86 milyonun iradesi. Saray’daki beyefendinin atadığı yargıçlar tarafından bugün bir şehrin iradesi ayaklar altına alınıyor. O yüzden A partisi, B partisi; AK Parti’ye oy veren seçmenler, MHP’ye oy veren seçmenler, İYİ Parti’ye oy veren seçmenler, DEM’e oy veren seçmenler; iradenizi bir kez yargı yoluyla bu beyefendiye teslim ederseniz ve teslim etmeye devam edersek sandığın hiçbir önemi olmaz. Aynı Bolu’da, İstanbul’da olduğu gibi. İstanbul’da da aynı şeyi söyledik, Cumhurbaşkanı adayımız tutuklandığı zaman. Adana’da aynı şeyi söyledik. Seyhan’da, Ceyhan’da aynı şeyi söyledik. İlçe belediyelerimizde aynı şeyi söyledik. Bu kararı veren sulh ceza mahkemesi hâkimi rahat uyuyabilecek misin? Ama bir gün bunların hesabı sorulacak, hukuk çerçevesinde. Ben kimseyi tehdit etmiyorum.

Asıl tehdit milli iradeye, millete, demokrasiyedir. O yüzden Bolu’dan, İstanbul’dan, Adana’dan Türkiye’ye sesleniyoruz: Hep beraber bu tepkiyi ortaya koyalım. Yarın çok geç olabilir. Yarın sandığın önemi olmayabilir. Tarihte bunu yaşayan ülkeler 30 yıl, 40 yıl, 50 yıl sonra ne halde? İşte dibimizde yaşananları görüyoruz. Demokrasimiz kıymetlidir. Adalet kıymetlidir. Hukuk kıymetlidir. Bu kadar örselenirse yarınlarımız karanlık olur. Herkes iradesine, irademize sahip çıksın. Benim üzgünlüğüm, belediye başkanımızın, bir arkadaşımızın sadece tutuklanması değil. Ben ülkeme, biz ülkemize üzülüyoruz. Çünkü değerlerimiz, 100 yılı aşkın sürede kazandığımız tüm kazanımlarımızı bu cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denen bu sistem ve başındaki tek adam tek tek yok ediyor. Bolu halkı bunu affetmeyecek. İstanbul halkı, Adana halkı bunu affetmeyecek. Affetmeyelim. O sebeple hep beraber direnmeye devam edeceğiz. Bu ülkeyi atanmış bir avuç yargıcın iradesiyle saraya teslim etmeyeceğiz. Bunu hep beraber yapacağız. Ve bir kez daha bu rejimi kuranları, halkın iradesini ayaklar altına alanları Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına 86 milyona şikayet ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu